De haven van Brussel

Elke stad heeft een bepaald gedeelte dat belangrijk geweest is voor de groei en het behoud van de stad. Meestal heeft dit te maken met een bijzondere ligging of een handige positie ten opzichte van de bestaande infrastructuur of de andere steden. In andere gevallen is de stad de voorkeurstad geweest van de machthebber in het verleden, waardoor het centrum hier is komen te liggen. In het geval van Brussel is al het bovenstaande waar, maar het is de haven die ervoor gezorgd heeft dat de stad ook zo groot heeft kunnen worden als het nu op dit moment is. Zelfs vandaag de dag is de haven bijzonder belangrijk voor Brussel en België, zo zijn hier al meer dan 200 bedrijven te vinden.

De haven is uitgestrekt over 105 hectare en loopt ruim 14 kilometer door Brussel heen. De haven is 24 uur per dag open en heeft een ideale ligging wanneer gekeken wordt naar de rest van Europa. Het is tevens de tweede binnenhaven van België en is goed verbonden met Antwerpen, waardoor het nog makkelijker wordt om transporten uit te voeren.

De oorsprong van de haven is in 1550 gelegd met het graven van kanalen voor de binnenvaart. In 1832 kwam een nieuwe impuls voor dit gebied, het kanaal Brussel-Charleroi werd gegraven en hierdoor was er nog veel meer handel mogelijk. Saillant detail is dat dit kanaal in gebruik genomen werd vlak na de onafhankelijkheid van België: Het speelde een grote rol bij het rondkrijgen van de eigen inkomsten voor het eigen land en kwam dus precies op tijd.

Vanaf dit moment is de haven constant uitgebreid en in 1993 is de Haven van Brussel officieel opgericht, onder het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dit betekent dat er meer werk gemaakt wordt van de commerciële doeleinden van de haven, het onderhoud aan de waterwegen en meer factoren die hier direct mee te maken hebben.

Zakelijk

De haven van Brussel is vooral op economisch en zakelijk vlak een belangrijke stap geweest. Er zijn meer dan 200 bedrijven gevestigd in deze regio, maar wat niet vergeten mag worden, is dat er veel meer bedrijven betrokken zijn bij het onderhoud aan de haven, het vervoeren vanaf de haven en het leveren van diensten die te maken hebben met de aanwezigheid van de haven. Op die manier heeft de haven gezorgd voor veel extra inkomsten en werkgelegenheid, maar maakt de haven het ook mogelijk dat de stad Brussel in de toekomst verder kan blijven groeien, in welke richting dan ook. Dat biedt mogelijkheden voor de komst van nieuwe bedrijven, maar de haven kan in de toekomst ook gebruikt worden om andere functies te vervullen. Hoe dan ook: De haven van Brussel is een belangrijk onderdeel van de regio!

Op naar Brussel!

Jaarlijks komen honderdduizenden mensen naar Brussel toe voor een dagje weg. Dat kan in alle mogelijke vormen gegoten worden. Je kunt een dagje gaan winkelen, je kunt gewoon door de stad lopen om de verschillende gebouwen en bezienswaardigheden te bekijken, maar je kunt ook naar de stad komen om lekker te eten en te drinken. Er zijn ook veel toeristen die speciaal voor een evenement naar de stad komen, dat zijn de drukkere momenten. Wanneer je naar Brussel wilt komen, gaat er een wereld voor je open, maar dan moet je wel eerst weten hoe je naar de stad gaat.

Met de auto?

Je kunt met de auto naar Brussel. Het zal lastig zijn om middenin het centrum terecht te komen, maar de stad zelf is goed bereikbaar met de auto. Er zijn verschillende snelwegen en autowegen die goede aansluitingen hebben, maar de kans is aanzienlijk dat je in de problemen zal komen. Allereerst omdat het bijzonder druk is rond Brussel. Er zijn altijd veel mensen op weg en dat zorgt voor files, knelpunten en ongelukken. Wanneer je eenmaal in de stad bent, is het handig wanneer je alvast uitgezocht hebt waar je de auto kunt parkeren, anders is het lastig om de weg kwijt te raken en geen idee meer te hebben waar je het best de auto kunt parkeren en dat is frustrerend wanneer je op een bepaalde tijd ergens moet zijn.

Met de trein

Het kan aantrekkelijker zijn om met de trein naar de stad te komen. Brussel is goed bereikbaar en het reizen met de trein is vaak net even iets meer bekwaam dan het reizen met de auto, want het station staat middenin de stad. Overigens is het heel goed mogelijk om gewoon verder te reizen met het openbaar vervoer binnen de stad zelf, ook dit is veel makkelijker dan zelf te moeten rijden met de auto in een stad waar je de weg en de mogelijkheden niet kent.

Het is vooral de bedoeling dat het een leuk bezoek wordt. Om de kans hierop zo groot mogelijk te maken, is het verstandig om de reis goed te plannen. Wanneer vertrek je, hoe ga je reizen en hoe laat moet je op een bepaald punt in de stad zijn? Wanneer je dit allemaal op een rijtje hebt, is de kans groot dat je direct al zal zien welke manier van reizen het meest geschikt is. Het doel van de reis zal ook zeker bepalend zijn. Wanneer je lekker wilt gaan winkelen en veel mee wilt nemen, dan is het handig wanneer dit ook mogelijk is, de auto is dan een logische keuze omdat je daar veel mee kunt vervoeren. Wil je echter naar een evenement of wil je ergens lekker uit eten gaan, en heb je het idee dat de kans wel heel erg aanwezig is dat er gedronken zal worden en wil je ook gewoon kunnen drinken wanneer je dat wilt, dan is het beter om met het openbaar vervoer te reizen omdat dat makkelijker en veel veiliger is.

Kies de reis die het beste bij jou past en Brussel heet je van harte welkom!