Zakelijk Brussel

Er zijn weinig steden in België te vinden die zoveel zakelijke activiteiten hebben als Brussel. De stad is al eeuwenlang de motor geweest van de Belgische economie en is ook vandaag de dag belangrijk voor het nationaal product van België. Dit zal ook niet snel veranderen. De aanwezigheid van het Europees Parlement heeft de stad een internationaal karakter gegeven en dit heeft veel bedrijven uit het buitenland aangetrokken. Omdat er zoveel grote internationale bedrijven aanwezig zijn, is het voor Belgische ondernemingen en met name ook starters interessant om hier een vestiging op te zetten, omdat de afstand tot de afzetmarkt zo klein mogelijk is.

Wat niet vergeten mag worden, is dat deze regio bijna 2 miljoen inwoners heeft. Hier komen alle toeristen en dagjesmensen nog eens bij, waardoor alleen aan consumenten al een afzetmarkt aanwezig is waar je je handen vol aan kunt hebben. Het maakt dus niet eens uit of je je wilt richten op andere bedrijven, de consument of beide, Brussel heef het allemaal. Dat is zeker een groot voordeel voor de mensen die graag een bedrijf willen laten groeien.

De grootste bedrijven

Er zijn veel bedrijven te vinden, maar de grootste bedrijven bestaan uit de nationale en internationale instellingen die verbonden zijn aan een overheid. Er zijn veel ambassades en andere vertegenwoordigers aanwezig, waaronder de NAVO. Onder de lijst met mensen die verbonden zijn aan een overheid vind je de multinationals, de grote bedrijven die opzettelijk naar de hoofdstad van Europa gekomen zijn omdat hier de meeste actie en besluitvorming is. Daaronder vind je alle administratieve bedrijven en uiteraard de horeca en de detailhandel. Wat niet vergeten mag worden, is dat de dienstensector hier ook bijzonder groot en aanwezig is. De luchtvaart en spoorwegen zijn een enorme werkgever voor de mensen die hier in de buurt wonen. Denk ook hier aan de extra mensen die nodig zijn om alles mogelijk te maken en in goede banen te leiden.

Ben je op zoek naar een goede locatie voor jouw bedrijf, dan kan Brussel ideaal zijn, maar het is niet altijd even eenvoudig om een locatie te vinden. De ruimtes zelf zullen er zeker zijn, maar in het hart van de stad zijn de prijzen gemiddeld veel hoger dan in andere steden. Een oplossing is het zoeken naar een locatie iets verder van het centrum af, zodat je de kosten wat lager kunt houden. De extra reistijd die je hiervoor terugkrijgt, is namelijk goed te overzien. Het openbaar vervoer is goed geregeld in Brussel, dus daarover hoef je je minder zorgen te maken dan een maandelijkse huur die je eigenlijk niet goed kunt betalen met de inkomsten van je bedrijf op het moment dat je begint.