Ontdek de wereld van Brussel

Zo leer je tekenen

Ongeacht je leeftijd, nieuwe dingen leren kan altijd. En het is nog leuk ook. Zo heb ik sinds een week het tekenen weer opgepakt. Jarenlang heb ik niet getekend. Sterker nog, ik dacht er niet eens aan. En dat terwijl ik vroeger veel met mijn neus in mijn schetsboeken zat. Een week geleden kreeg ik dus ineens het geniale idee om weer te gaan tekenen. Nou, viel dat even tegen. Waar ik vroeger prachtige dieren schetste en portretten kon maken, waren mijn creaties nu op kleuterniveau. Hoe krijg ik het weer in de vingers? Nou een week later is die vraag beantwoordt en ik deel dat antwoord met jullie.

Monkey see, monkey do

Jaren geleden haalde ik al m’n referenties uit boeken. Zo goed als ik kon, tekende ik de plaatjes na. Maar tegenwoordig is dit nog veel makkelijker. Op het internet zijn talloze filmpjes te vinden over hoe je gezichten, dieren en planten moet tekenen. Vervolgens legt iemand je stap voor stap op beeld uit wat je moet doen en zo bouw je je tekening eigenlijk op.

Lijntjes trekken

Zelf leer ik het snelst door beweging na te kunnen doen. Daarom besloot ik een lichtplaat aan te schaffen. De plaat die ik heb heeft drie lichtstanden. Je legt de plaatjes die je na wilt maken, of deels na wilt maken, op de plaat en plaatst daar een blanco blad overheen. Doordat het licht door het papier schijnt, kan je het onderliggende plaatje zien en deze op jouw blanco blad natekenen. Deze lichtplaten zijn in verschillende maten te verkrijgen. Als je het wilt uitproberen, zowel het tekenen zelf als deze methode, zou ik gaan voor een niet te dure plaat. Mocht het dan niets zijn, ben je niet meteen een bak geld kwijt. Oh ja, en je hebt een printer nodig om je overtrek plaatjes uit te kunnen printen. Even inslaan dus, die inkt cartridges.

Oefenen, oefenen, oefenen

De laatste tip is een beetje een dooddoener, heel veel oefenen. Maar hij is daarom niet minder waar. Door veel te oefenen en dezelfde dingen meerdere keren te tekenen, raak je gewend aan de bewegingen. Dan kan je ook proberen om zelf dingen toe te voegen, zonder referentie het beeld af te maken etc. Hoe vaker je dingen doet, hoe sneller je iets onder de knie krijgt. Voor je het weet, zit je op niveau en heb je je eigen stijl helemaal ontwikkeld.

Gerelateerde verhalen

Ontdekken

De opkomst van elektrische herenfietsen

Elektrisch is het nieuwe normaal en dit geldt zeker ook voor fietsen. De laatste...

De onmisbare rol van tolken in internationale communicatie

Communicatie is een cruciaal onderdeel van ons dagelijks leven. Of het nu gaat om...

Koffie als kunst: zo werkt het 

Voor mensen over heel de wereld is koffie drinken een dagelijks ritueel. Voor kunstenaars...

Huidtherapie in Brussel: de mogelijkheden

Brussel is een levendige en diverse stad, en er zijn tal van mogelijkheden voor...

Jouw bucketlist: dingen die je in jouw leven moet...

Het leven is kort en er zijn zoveel dingen te ontdekken en te ervaren....

Wat is het verschil tussen de verschillende baanvlakken in...

Hardlopen is een populaire manier om te genieten van de omgeving van Franeker en...

Populaire Categorie