Ontdek de wereld van Brussel

Zo leer je tekenen

Ongeacht je leeftijd, nieuwe dingen leren kan altijd. En het is nog leuk ook. Zo heb ik sinds een week het tekenen weer opgepakt. Jarenlang heb ik niet getekend. Sterker nog, ik dacht er niet eens aan. En dat terwijl ik vroeger veel met mijn neus in mijn schetsboeken zat. Een week geleden kreeg ik dus ineens het geniale idee om weer te gaan tekenen. Nou, viel dat even tegen. Waar ik vroeger prachtige dieren schetste en portretten kon maken, waren mijn creaties nu op kleuterniveau. Hoe krijg ik het weer in de vingers? Nou een week later is die vraag beantwoordt en ik deel dat antwoord met jullie.

Monkey see, monkey do

Jaren geleden haalde ik al m’n referenties uit boeken. Zo goed als ik kon, tekende ik de plaatjes na. Maar tegenwoordig is dit nog veel makkelijker. Op het internet zijn talloze filmpjes te vinden over hoe je gezichten, dieren en planten moet tekenen. Vervolgens legt iemand je stap voor stap op beeld uit wat je moet doen en zo bouw je je tekening eigenlijk op.

Lijntjes trekken

Zelf leer ik het snelst door beweging na te kunnen doen. Daarom besloot ik een lichtplaat aan te schaffen. De plaat die ik heb heeft drie lichtstanden. Je legt de plaatjes die je na wilt maken, of deels na wilt maken, op de plaat en plaatst daar een blanco blad overheen. Doordat het licht door het papier schijnt, kan je het onderliggende plaatje zien en deze op jouw blanco blad natekenen. Deze lichtplaten zijn in verschillende maten te verkrijgen. Als je het wilt uitproberen, zowel het tekenen zelf als deze methode, zou ik gaan voor een niet te dure plaat. Mocht het dan niets zijn, ben je niet meteen een bak geld kwijt. Oh ja, en je hebt een printer nodig om je overtrek plaatjes uit te kunnen printen. Even inslaan dus, die inkt cartridges.

Oefenen, oefenen, oefenen

De laatste tip is een beetje een dooddoener, heel veel oefenen. Maar hij is daarom niet minder waar. Door veel te oefenen en dezelfde dingen meerdere keren te tekenen, raak je gewend aan de bewegingen. Dan kan je ook proberen om zelf dingen toe te voegen, zonder referentie het beeld af te maken etc. Hoe vaker je dingen doet, hoe sneller je iets onder de knie krijgt. Voor je het weet, zit je op niveau en heb je je eigen stijl helemaal ontwikkeld.

Gerelateerde verhalen

Ontdekken

Lekkere en gezonde dipsauzen en spreads

Spreads of dipsauzen zijn veelzijdig, gemakkelijk en erg lekker. Je hebt gezonde versies zoals...

Waarom het dit jaar tijd wordt voor een Triumph...

Misschien denk je er al jaren over na, maar het kan ook dat je...

Wat te doen voordat je je babykamer inricht.

In deze post ga ik u alle details vertellen om uw keuze goed te...

Hoe Dymo labels jouw bedrijf helpen

Wil jij werken aan de professionaliteit van jouw bedrijf en tegelijkertijd tijd besparen? Dan...

Wat is de beste koffiemachine voor bij jou thuis?

De zoektocht naar de koffiemachine die jou moet voorzien van je kopje zwart goud...

3 roséwijnen voor een zomerse aperitief

In de zomer is er niets zo fijn als aperitieven met vrienden en familie....

Populaire Categorie