Ontdek de wereld van Brussel

Een vijver kopen: de opties en de aanleg

Als je een mooie, grote tuin hebt, zou het kunnen dat je zoekt naar een manier om het geheel een beetje op te leuken. Er zijn dan veel opties, zoals een speeltuintje voor de kinderen of een schuur waar je lekker veel in op kunt bergen. Er is ook nog een andere optie, je kunt namelijk ook een vijver in je tuin (laten) aanleggen. Als je hiervoor kiest, kun je een vijver kopen om in je tuin te plaatsen. Maar wat betekent een vijver kopen eigenlijk? En hoe leg je zoiets aan? Daar gaat deze blog over.

Welke opties zijn er als je een vijver koopt?

Wil je een vijver kopen? Dan kun je kiezen tussen een voorgevormde vijver en vijverfolie. Een voorgevormde vijver houdt in dat je een soort kunststoffen bak koopt waar je dan water in doet. Als je de bakken ziet lijkt het misschien alsof ze niet vaak voorkomen, maar als je bij de tuinen om je heen kijkt zal je zien dat ze toch vaak worden gebruikt. Dit komt omdat er een aantal belangrijke voordelen aan verbonden zit. De aanleg ervan is erg eenvoudig, het materiaal waarvan ze gemaakt zijn is vaak duurzaam en UV- en zonbestendig. Daarnaast kun je vijver- en moerasplanten erbij aanschaffen om het geheel mooi te versieren. Toch ben je wel wat beperkt in je vormkeuze, omdat dit afhankelijk is van de vormen die aangeboden worden. Als je wat meer vrijheid wilt, kun je beter kiezen voor vijverfolie. Zoals de naam als zegt is dit folie die je in de vijverkuil aanbrengt. Dat gat kun je dan vullen met water. Dit geeft je een stuk meer vrijheid, omdat je zelf vormen bepaalt welke vorm je vijver krijgt. Het nadeel is dat het wel een stuk lastiger is om aan te leggen.

Hoe leg je een vijver aan?

Stel je kiest uiteindelijk voor een voorgevormde vijver. Hoe leg je die dan aan? De eerste stap is het kiezen van de juiste plek. Vaak wordt halfschaduw aangeraden en het is ook handig als er niet teveel bomen omheen staan, anders krijg je veel blaadjes in de vijver. Als je de perfecte plek hebt gevonden leg je de voorgevormde vijver op de grond en markeer je de omtrek en het diepste deel van de vijver. Daarna is het tijd om te gaan graven. Tel zo’n 10 tot 15 centimeter in zowel de breedte als de diepte op bij de afmeting van je voorgevormde vijver. Daarna plaats je de voorgevormde vijver en zet je hem waterpas. Vul daarna de vijver tot een kwart met water en het gat tot een kwart met zand. Dit herhaal je nog eens. Daarna kun je waterplanten erbij doen en een filter en pomp installeren. Zo heb je een vijver gemaakt!

Gerelateerde verhalen

Ontdekken

Je motor goed onderhouden? Wij geven tips!

Een motoronderhoud kan een zenuwslopende ervaring zijn, zeker als je er nog niet veel...

Bijzonder overnachten in Limburg: tips

Verblijf in een luxe hotel met spa- en wellnessfaciliteiten Als je op zoek bent naar...

De vele voordelen van investeren in crypto

  Investeren is iets wat je echt moet kunnen, maar het is wel iets wat...

Een audicien aan huis: van alle gemakken voorzien

Heb je problemen met jouw gehoor? Dan wil je hier het liefst zo snel...

Ontdek het comfort en gemak van een traplift

Op oudere leeftijd of bij bepaalde chronische aandoeningen kan een trap in de woning...

Welke matrassen zijn goed?

Veel mensen hebben een slechte nachtrust en dit is heel slecht voor je gezondheid....

Populaire Categorie