Ontdek de wereld van Brussel

Koffie als kunst: zo werkt het 

Voor mensen over heel de wereld is koffie drinken een dagelijks ritueel. Voor kunstenaars is het echter meer dan dat. Barista’s en creatievelingen hebben wereldwijd de kunst van latte art en andere creatieve technieken ontwikkeld om koffie om te toveren tot een visueel spectaculair drankje. 

Latte art 

Het bekendste voorbeeld van koffiekunst is latte art. Het is in de jaren ‘80 ontstaan in de Amerikaanse stad Seattle (waar trouwens veel bekende koffiebars hun oorsprong kennen) en is sindsdien verspreid in de VS, en later over de hele wereld. In deze techniek tekent een barista met melkschuim figuurtjes en patronen op de bovenkant van een kopje koffie. Dat kopje is vaak een latte of een cappuccino, omdat deze koffievariaties het meeste schuimen. De meest gebruikte patronen zijn een hartje, bladen en veren, dieren en in zeldzame gevallen zelfs herkenbare personen. 

De techniek kan machinaal gebeuren, maar wordt meestal manueel gedaan. Daar ligt namelijk net de kunst in. Het vergt veel oefening en precisie. Ten eerste moeten barista’s de juiste textuur van melkschuim creëren en de juiste stoomdruk gebruiken. Daarnaast moeten ze snel en nauwkeurig te werk gaan, voordat het schuim begint te verdwijnen. Sommige barista’s gebruiken zelfs kleurstoffen om unieke figuren te maken. 

De kunst van koffie en kwaliteit

Buiten een uiterlijk spektakel moet de koffie natuurlijk ook van hoge kwaliteit zijn. Barista’s werken nauw samen met koffiebranders en -leveranciers om de beste koffiebonen te vinden en te selecteren. Een knap kopje is namelijk niet meer dan dat als de inhoud ervan niet om van te genieten is. Een tip als je thuis aan de slag wilt zonder dure bonen in te slaan: gebruik Tassimo koffie.

Etching

Dit is een andere creatieve techniek die barista’s kunnen gebruiken om koffie om te toveren tot kleine kunstwerkjes. Bij deze techniek maak je een figuurtje in het melkschuim door een stokje of een prikker te gebruiken. Dit doet reliëf ontstaan wat voor diepte en contrast zorgt. Deze techniek eist wel een vaste hand en veel precisie om juist te doen. 

Schilderen met koffie

Naast kunst te creëren in het kopje, kan je koffie ook gebruiken als instrument voor een ander kunstwerk. Zo hebben er al menig kunstenaars hun eigen dagelijkse tassen koffie al geschilderd, mét koffie! Ook veel knappe foto’s en Pinterest waardige plaatjes zijn geïnspireerd door het drankje en alle voordelen die het met zich meebrengt.

Koffie is dus een echte kunstvorm die steeds populairder wordt en erkend wordt door wereldwijde koffiecultuur. Niet alleen is het lekker, nuttig en een echt verwenmomentje, het kan ook een visueel spektakel zijn.

Koffiehuizen in BXL

In Brussel is koffie niet alleen een drankje, het is ook een kunstvorm. Er zijn talloze koffiehuizen die niet alleen zorgen voor geweldige koffie, maar ook voor een indrukwekkende presentatie. Een van de meest bekende koffiehuizen in Brussel is MOK Speciality Coffee Roastery & BAR, waar ze niet alleen koffie serveren, maar ook workshops geven over hoe je zelf de perfecte kop koffie kan zetten. Ook koffiebar Aksum Coffee House is populair onder koffieliefhebbers vanwege hun unieke Ethiopische koffiebonen en decoratie.

Als je Brussel bezoekt, mag je deze koffiehuizen niet missen? Het is niet alleen een kans om te genieten van heerlijke koffie, maar ook om te genieten van de kunst en esthetiek die erachter zit!

Gerelateerde verhalen

Ontdekken

De opkomst van elektrische herenfietsen

Elektrisch is het nieuwe normaal en dit geldt zeker ook voor fietsen. De laatste...

De onmisbare rol van tolken in internationale communicatie

Communicatie is een cruciaal onderdeel van ons dagelijks leven. Of het nu gaat om...

Huidtherapie in Brussel: de mogelijkheden

Brussel is een levendige en diverse stad, en er zijn tal van mogelijkheden voor...

Jouw bucketlist: dingen die je in jouw leven moet...

Het leven is kort en er zijn zoveel dingen te ontdekken en te ervaren....

Wat is het verschil tussen de verschillende baanvlakken in...

Hardlopen is een populaire manier om te genieten van de omgeving van Franeker en...

Welke factoren moeten reizigers in overweging nemen bij het...

Reizigers zijn steeds meer op zoek naar duurzame transportmiddelen. Een elektrische leaseauto is een...

Populaire Categorie