Ontdek de wereld van Brussel

Mathieu van der Poel: een profiel

Van veldrijder ontpopt tot één van de populairste wegwielrenners in Vlaanderen en Nederland: 27-jarige Mathieu Van der Poel verbaast al sinds 2014 menig commentator en wielrenner liefhebber. Tijd dus om alles nog een keer op een rijtje te zetten: wie is die Vlaamse Nederlander toch?

Belg of Nederlander?

Van der Poel: getogen en geboren in de Antwerpse gemeente Kapellen. Daarna is hij verhuisd naar Nederland. Op dit moment vertoeft hij nog steeds graag in België, zeker met zijn Antwerpse vriendin Roxanne Bertels.

Kampioen in veldrijden

Sinds 2014 is Mathieu van der Poel niet meer weg te denken uit het veldrijden: met zowel Nederlandse als Europese kampioenschappen op zijn palmares, bleef hij in het jaar 2017-2018 uitblinken met 32 zeges in dat seizoen. In 2019 won hij nogmaals het kampioenschap en breidde hij zijn focus uit naar het mountainbiken en de weg.

Mountainbiken in de Olympische Spelen

Bij mountainbiken was zijn groot doel de Olympische spelen winnen. Maar in de verplaatste Olympische spelen van Tokio van 2021 viel die droom op goud bij het mountainbiken in duigen. Door een onverwachte val door een afwezig plank, moest van der Poel na enkele kilometers de rit stopzetten.

Op naar een wegwielrenner

Op naar het wieler nieuws en wat er allemaal op de weg is gebeurd voor deze iconische Nederlander: vanaf 2019 ging van der Poel ook voor de voorjaarsklassiekers rijden na enkele kampioenschappen in 2018 te hebben gewonnen. Zo won hij in april 2019 de Amstel Gold Race. In de fantastische weg die van der Poel al heeft afgelegd, is natuurlijk ook de iconische sprint tegen Wout van Aert in de Ronde van Vlaanderen van 2020 niet te vergeten. In oktober 2020 was het dus zover: de Belgische Nederlander won de Ronde van Vlaanderen. Begin 2021 maakt van der Poel nog indruk op de Strade Bianche en in Tirreno-Adriatico, maar eind 2021 en begin 2022 werd overschaduwd door een stevige rugblessure. 2022 begon daarom met een trage start.

De eerste koers waar hij in 2022 aan deelneemt is Milaan-San Remo. In maart blinkt hij uit in de koers Dwars door Vlaanderen waar hij Benoot verslaat en als eerste eindigt. Na een stille start, zet een spectaculaire tweede overwinning van de Ronde van Vlaanderen de kers op de taart. Hij verslaat favoriet Pogacar, en een herhaling van 2021 kon het niet worden want Wout Van Aert moest last-minute passen voor de ronde doordat hij positief testte op covid-19. Van der Poel wint en geniet van de fantastische sfeer in Vlaanderen nu het publiek volop terug meeviert en corona bij sportevenementen altijd maar minder aanwezig is.

Hoe ziet de toekomst er nog uit voor van der Poel? De eerste dagen in de Giro verliepen al erg goed en hij houdt vast aan de roze trui. Na de etappe op de Etna zal hij die waarschijnlijk moeten afgeven, geeft hij zelf toe. Ook voor de tour in juli heeft van der Poel grootse plannen. Wij zijn alvast benieuwd naar wat deze knaller nog in zijn mars heeft.

Gerelateerde verhalen

Ontdekken

De opkomst van elektrische herenfietsen

Elektrisch is het nieuwe normaal en dit geldt zeker ook voor fietsen. De laatste...

De onmisbare rol van tolken in internationale communicatie

Communicatie is een cruciaal onderdeel van ons dagelijks leven. Of het nu gaat om...

Koffie als kunst: zo werkt het 

Voor mensen over heel de wereld is koffie drinken een dagelijks ritueel. Voor kunstenaars...

Huidtherapie in Brussel: de mogelijkheden

Brussel is een levendige en diverse stad, en er zijn tal van mogelijkheden voor...

Jouw bucketlist: dingen die je in jouw leven moet...

Het leven is kort en er zijn zoveel dingen te ontdekken en te ervaren....

Wat is het verschil tussen de verschillende baanvlakken in...

Hardlopen is een populaire manier om te genieten van de omgeving van Franeker en...

Populaire Categorie