Ontdek de wereld van Brussel

3 tuinklussen die je in de winter niet hoeft te doen

Veel mensen zijn gek op werken in de tuin, maar af en toe een korte pauze is ook wel lekker. Vandaar dat ik je vandaag 3 klussen voorleg die je in de winter niet hoeft te doen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je lekker op de bank moet blijven zitten, er zijn ook klussen die je juist in de winter kunt doen.

Niet doen in de winter: 1 – grasmaaien

Wanneer er een dik pak sneeuw ligt, is het natuurlijk volkomen logisch dat je niet gaat grasmaaien. Maar ook als er (nog) geen sneeuw ligt is grasmaaien een klus die je in de winter niet hoeft te doen. Het gras zal in de winter niet groeien en zal pas in de lente weer gaan uitlopen. Het is wel slim om je daar goed op voor te bereiden. Een grasmaaier kiezen waar je na de winter weer mee aan de gang kunt gaan, dat is een fijn klusje voor in de winter.

Wat voor grasmaaier kies je voor na de winter?

Dat is afhankelijk van de grootte van je gazon en van de tijd en energie die je hebt. Heb je een klein gazon? Dan kun je waarschijnlijk prima met een handmaaier toe. Heb je een groot gazon? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een elektrische- een benzine- of een accumaaier. Heb je maar weinig tijd? Dan kan een maairobot de perfecte oplossing zijn. Vergeet je ook niet dat de graskanten nog gedaan moeten worden?

Niet doen in de winter: 2 – moestuin aanleggen

In de winter heeft het geen zin om te zaaien of te planten in de moestuin. Wel kun je, na de eerste nachtvorst, de spruiten en de boerenkool oogsten. Je kunt ook, liefst voor de winter, de moestuin alvast opschonen zodat je er na de winter weer in aan de gang kunt gaan.

In de winter is het wel hét moment om te bepalen welke groenten en kruiden je het komende jaar in je moestuin wilt hebben. Je kunt hier dan een plattegrond van maken, zodat je hier in de lente niet meer over na hoeft te denken.

Rouleren in de moestuin?

Je hoort veel over wisselteelt, het rouleren van groentes en andere gewassen in de moestuin. Dit doe je om te voorkomen dat je ziektes krijgt in je groenten. Zorg dus dat je (bijvoorbeeld) je aardappels ieder jaar op een ander stukje grond zet. Dit voorkomt het ontstaan van ziektes als aaltjes en zorgt ervoor dat je altijd lekkere verse aardappels kweekt.

Niet doen in de winter: 3: snoeien

Sommige (fruit-) bomen moeten met enige regelmaat gesnoeid worden. De gouden regel is dat dit nooit in de winter mag. In de winter zijn bomen kwetsbaarder door de lage temperatuur en wanneer je ze dan beschadigt door er takken af te halen, kunnen ze sterven doordat de sapstromen niet meer stoppen. Heb je echter een struik die totaal de verkeerde kant op groeit? Dan kan het juist handig zijn om deze in de winter te snoeien. Je ziet dan goed waar je bezig bent. Het is wel een risico, de kans dat de struik het niet overleeft is aanwezig.

Wel met gereedschap aan de gang?

Maak dan je tuinset weer als nieuw. Schuur je houten tuinset eens goed op en zet deze in de beits of in de lak. Het is wel slim om dit in een verwarmde ruimte te doen. Sowieso omdat dat fijner werkt, maar ook omdat je lak dan beter droogt.

Loop je hekjes en de schutting eens na. Zit er hier en daar een rotte plek? Vervang deze dan. Hier heb je in de winter goed te tijd voor.

 

Gerelateerde verhalen

Ontdekken

De opkomst van elektrische herenfietsen

Elektrisch is het nieuwe normaal en dit geldt zeker ook voor fietsen. De laatste...

De onmisbare rol van tolken in internationale communicatie

Communicatie is een cruciaal onderdeel van ons dagelijks leven. Of het nu gaat om...

Koffie als kunst: zo werkt het 

Voor mensen over heel de wereld is koffie drinken een dagelijks ritueel. Voor kunstenaars...

Huidtherapie in Brussel: de mogelijkheden

Brussel is een levendige en diverse stad, en er zijn tal van mogelijkheden voor...

Jouw bucketlist: dingen die je in jouw leven moet...

Het leven is kort en er zijn zoveel dingen te ontdekken en te ervaren....

Wat is het verschil tussen de verschillende baanvlakken in...

Hardlopen is een populaire manier om te genieten van de omgeving van Franeker en...

Populaire Categorie