Ontdek de wereld van Brussel

De groei van de bevolking

Op veel plaatsten in de wereld zien we dat de bevolking gestaag groeit en het steeds voller wordt. Dagelijks groeit de bevolking met meer dan 200.000 mensen en dat zijn flinke aantallen. De wereldbevolking bestaat momenteel uit ongeveer 8 miljard mensen. Over veertig jaar lopen er bijna tien miljard mensen op aarde rond, maar daarna neemt het aantal weer af. Tegen het eind van de eeuw krimpt en vergrijst de wereldbevolking. Dat heeft grote sociale en economische gevolgen. Ook de spreiding van mensen over het aardoppervlak zal drastisch veranderen. In Afrika groeit de bevolking nog door, ten zuiden van de Sahara verdrievoudigt ze zelfs, van ruim één naar ruim drie miljard. Maar de meeste landen zien hun inwonertallen afnemen. In landen als China en Japan, maar ook Zuid-Europese landen als Italië, Spanje en Portugal gaat het om meer dan een halvering. De wereld zal er eind deze eeuw dus heel anders uit gaan zien en daar zullen voorzieningen voor getroffen moeten worden.

Het grote wonder

In ons land worden er iedere dag zo’n 500 baby’s geboren. Gemiddeld genomen komen er iets meer jongens dan meisjes ter wereld. Voorafgaand aan de geboorte is er een normaal gesproken 9 maanden durende zwangerschap. Tijdens die periode zal je baby van een bevruchte eicel uitgroeien tot een volwaardig mensje. De eerste maanden zal de baby groeien en in de loop van de periode zal je er zelf ook steeds meer van gaan voelen en zien. Pas na ongeveer 32 weken zal je een soort van contact met je baby kunnen hebben. Het gehoor van je baby is nu zo ontwikkeld dat hij goed jouw stem kan herkennen. Laat vooral ook je partner tegen je buik aanpraten. En zet eens een rustig muziekje op voor je baby: grote kans dat hij zich dat buiten je buik weet te herinneren. En dan kan je de laatste zwangerschapsweken ingaan in afwachting van het grote moment.

Hoera een baby!

En als dan het grote moment daar is kan de spanning plaatsmaken voor opluchting en blijdschap. De kraamtijd kan gaan beginnen. Een tijd om lekker van je baby te genieten en visite en cadeautjes te ontvangen. De uitgezochte baby kaartjes kunnen eindelijk verstuurd worden zodat iedereen het weet. Een geboortekaartje meisje is vaak in mooie roze tinten en het geboortekaartje jongens is vaak stoerder en blauw van kleur. En natuurlijk mag de beschuit met muisjes ook niet ontbreken als de kraamvisite langskomt. De kraamtijd is vaak de leukste tijd zo net na de zwangerschap.

Gerelateerde verhalen

Ontdekken

De opkomst van elektrische herenfietsen

Elektrisch is het nieuwe normaal en dit geldt zeker ook voor fietsen. De laatste...

De onmisbare rol van tolken in internationale communicatie

Communicatie is een cruciaal onderdeel van ons dagelijks leven. Of het nu gaat om...

Koffie als kunst: zo werkt het 

Voor mensen over heel de wereld is koffie drinken een dagelijks ritueel. Voor kunstenaars...

Huidtherapie in Brussel: de mogelijkheden

Brussel is een levendige en diverse stad, en er zijn tal van mogelijkheden voor...

Jouw bucketlist: dingen die je in jouw leven moet...

Het leven is kort en er zijn zoveel dingen te ontdekken en te ervaren....

Wat is het verschil tussen de verschillende baanvlakken in...

Hardlopen is een populaire manier om te genieten van de omgeving van Franeker en...

Populaire Categorie