Onbekendere wijndruiven die zeer de moeite waard zijn

0
1302

Cabernet Sauvignon en Merlot voor rood. Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Grigio voor wit. Deze druivenrassen kent iedereen. Maar er zijn – natuurlijk – nog veel meer druivenrassen waar ook fantastische wijnen van gemaakt worden. Vaak zijn de wijnen waarvoor ze gebruikt worden wél bekend van naam, maar heeft men geen idee welke druif aan de basis van die wijn staat. Van welke rode druivenrassen worden fantastische wijnen gemaakt die zeer de moeite waard zijn om te proeven? Wijn kopen? Neem dan onderstaande wijnen in overweging.

Tempranillo

De naam Rioja kent u vast. Spanje is als wijnland het meest bekend geworden met Rioja wijnen. Maar wist u ook dat het gros van de wijnen gemaakt wordt van de druif Tempranillo? Deze druif is het antwoord op de Franse rode trots, de Cabernet Sauvignon, en levert wijnen met elegantie en structuur die goed bewaard kunnen worden. De Rioja’s die lang op vat én op fles gerijpt worden, ontwikkelen zich tot donkerrode, boterzachte wijnen waarbij rood en zwart fruit, vanille en mokka op een fantastische manier met elkaar in balans zijn gebracht.

Temperamentvol?

Hoewel je misschien verwacht dat de naam Tempranillo verwijst naar het ‘temperamentvolle’ karakter van de druif, klopt dat niet. De glimmende donkere Tempranillo-druiven zijn vernoemd naar hun snelle rijping. ‘Temperano’ is immers ‘vroeg’ in het Spaans. Tempranillo druiven zijn vaak al vroeg klaar om geoogst te worden, terwijl andere rode wijndruiven in het gebied, zoals de Garnacha, dan nog wel enkele weken nodig hebben.

Krachtpatser Syrah

De herkomst van de wijndruif Syrah is niet helemaal duidelijk. Komt de druif uit de Iraanse stad Shiraz? Of was de eerste stok toch aangeplant op de heuvels van het Franse wijngebied Hermitage? Wat wel duidelijk is, is dat de druif nu in ieder geval alom aanwezig is in Hermitage, gelegen in de Franse Rhône. Syrah is de krachtpatser waar zeer krachtige rode wijnen met een groot bewaarpotentieel van gemaakt worden. De Syrah druif wordt ook gebruikt in rosé wijn. Een rosé die bijvoorbeeld verder bestaat uit Grenache, krijgt power door deze te mengen met Syrah. De rosé’s die gemaakt zijn van deze druivencombinatie zijn verleidelijk fris, met framboos en granaatappel. Sappig en droog, heerlijk!

Shiraz of Syrah?

We hebben het hier over Syrah. Maar heb je ook weleens van Shiraz gehoord? Syrah en Shiraz worden inderdaad door elkaar gebruikt. Maar, in de regel geeft het gebruik van de ene of juist de andere naam wél een verschil in wijnstijl aan. Een Syrah-wijn is namelijk vaak een meer pittige wijn, een Shiraz is juist fruitiger. Shiraz is de naam die men onder meer in Australië aan de druif Syrah heeft gegeven.