Ontdek de wereld van Brussel

De magie van special effects

Kwijlende monsters, gigantische explosies en reuzenapen op vrouwenjacht. Wat eeuwen geleden onmogelijk leek, werd gerealiseerd in het begin van de vorige eeuw. Toen bedachten filmmakers met hun bijzondere toekomstvisie allerlei special effects die magie mogelijk maakten. Een goed voorbeeld hiervan is de allereerste special effect. Dit was tijdens een vertolking van de onthoofding van Mary Stuart, de koningin van Schotland, in een film. De scene werd normaal gespeeld tot het moment van de onthoofding.  Zodra de actrice bijna werd onthoofd, zette de regisseur de camera stop. Vervolgens mochten de spelers niet meer bewegen. De actrice werd zo snel mogelijk vervangen met een pop. Daarna werd de scene verder gespeeld. Tijdens het afspelen van de film lijkt de actrice echt onthoofd te worden. Daarom wordt deze techniek gezien als de eerste special effect. Overigens is dit ook de voorloper van de stop-motion film.

Stop motion

De Franse illusionist George Méliès ontdekte per ongeluk dezelfde ‘stop truc’. Tijdens het filmen had zijn camera namelijk last van een storing. Toen hij de beelden terug bekeek, kwam de illusionist erachter dat deze magische truc het beeld had veranderd. Ineens was een vrachtwagen veranderd in een lijkenwagen en ook de voetgangers waren anders. De mannen maakten plaats voor vrouwen en bovendien waren ze compleet van richting veranderd. Het leek wel magie. Méliès raakte hierdoor geïnspireerd en hij besloot meer dan 500 kleine films te maken met stop motion. Dit werd uiteindelijk het grondslagwerk voor andere filmische technieken. Denk hierbij onder andere aan het testen met belichting. Uiteindelijk werd de beste man erg handig in het manipuleren van film. Hierdoor werd hij ook liefkozend een filmgoochelaar genoemd.

Kleuren tijdperk

Dankzij stop motion konden filmakers in de vorige eeuw ineens een stuk meer. Helaas was het niet gelijk gemakkelijk. Door de opkomst van de kleurenfilm moesten namelijk veel special effects worden verbeterd. Gelukkig had het op de lange termijn ook weer zijn voordelen. Kleur zorgde ervoor dat filmakers green screens konden ontwikkelen, Hierdoor waren achtergronden gemakkelijker te vervangen. Veel films rond deze tijd van kleur zijn inmiddels special effects mijlpalen. Dankzij bijvoorbeeld de ontdekking van vermenigvuldiging van mensen konden legers zorgeloos en gemakkelijk gigantisch worden. Daarnaast werden rekwisieten echt tot leven gebracht door er effecten op toe te passen. Ineens konden objecten bewegen. Special effects voegden een tot op heden ongekende magie toe aan films.

Feesten en andere evenementen

Tegenwoordig hoef je geen filmmaker meer te zijn om met special effects te spelen. Behalve dat special effects gebruikt worden voor films en theaters, word het vandaag de dag ook gebruikt voor feesten en andere evenementen. Denk bijvoorbeeld aan geluid of lichteffecten voor een concert. Deze zie je ook vaak terugkomen in clubs. Special effects huren is daarom goed mogelijk. Ideaal voor jouw volgende feest!

Gerelateerde verhalen

Ontdekken

De opkomst van elektrische herenfietsen

Elektrisch is het nieuwe normaal en dit geldt zeker ook voor fietsen. De laatste...

De onmisbare rol van tolken in internationale communicatie

Communicatie is een cruciaal onderdeel van ons dagelijks leven. Of het nu gaat om...

Koffie als kunst: zo werkt het 

Voor mensen over heel de wereld is koffie drinken een dagelijks ritueel. Voor kunstenaars...

Huidtherapie in Brussel: de mogelijkheden

Brussel is een levendige en diverse stad, en er zijn tal van mogelijkheden voor...

Jouw bucketlist: dingen die je in jouw leven moet...

Het leven is kort en er zijn zoveel dingen te ontdekken en te ervaren....

Wat is het verschil tussen de verschillende baanvlakken in...

Hardlopen is een populaire manier om te genieten van de omgeving van Franeker en...

Populaire Categorie