Ontdek de wereld van Brussel

Duister of licht op de juiste momenten

De zomer mag dan wel een geweldig seizoen zijn, maar ze zorgt ook voor haar eigen soort uitdagingen. Dat het lang licht blijft, is geweldig voor zwoele avonden, voor barbecues en gezellige avonden met vrienden, maar als je vroeg op moet of je moet je kinderen vroeg te slapen leggen, dan is het late licht knap lastig. 

Onze lichamen zijn gemaakt om de seizoenen te volgen. We maken slaaphormonen aan wanneer het donker wordt en worden vanzelf weer wakker wanneer het weer licht wordt. Het is een heel natuurlijk proces dat ervoor zorgt dat we in de winter wat meer slapen en in de zomer wat minder. Helaas is onze maatschappij daar niet op berekend. We hebben voldoende slaap nodig om de uitdagingen van het moderne leven aan te kunnen: school, werk en een hele dag in de weer zijn. 

Een gezond ritme aanhouden

Ons dagdagelijkse leven maakt het ons lastig om het ritme van de seizoenen aan te houden, maar dat wil niet zeggen dat je geen gezond ritme kan aanhouden. Je kan je lichaam aanleren om met een bepaald aantal uren slaap toe te komen. Als je dat ritme netjes aanhoudt, hoef je je weinig aan te trekken van het veranderende licht. 

Wil je toch een beetje het ritme van de seizoenen volgen? Ga dan elke dag op hetzelfde tijdstip slapen en zet je wekker wanneer je ten laatste weer moet opstaan. Word je vroeger wakker, bijvoorbeeld door het licht van de opkomende zon of het gefluit van vogels? Sta dan op in plaats van te blijven liggen. Zo voel je je veel fitter. 

Goede verduistering doet wonderen

Ben je iemand die veel slaap nodig heeft of hebben je kinderen veel slaap nodig? Dan moet je het licht goed kunnen buiten houden, zoals door het raam te verduisteren. Dat kan je doen met goede, zware gordijnen. Hiermee houdt je het licht goed buiten, wat je slaap zal bevorderen. 

Ook met rolgordijnen kan je wel wat verduistering bereiken. Zeker als je kiest voor rolgordijnen van een donker, strak geweven materiaal dat nauw aansluit op je muur: hoe minder licht er door spleten en kieren kan vallen, hoe effectiever. 

Gordijnen of rolgordijnen? Jij kiest

De keuze van gordijnen of rolgordijnen hangt eigenlijk vooral af van je smaak en van je interieur. Woon je eerder klein, of heb je een strak interieur? Dan zijn lange, zware gordijnen niets voor jou, maar kan je wel wat doen met rolgordijnen. Woon je ruim en oogt je huis wat kaal? Dan zijn dramatische gordijnen net wel wat voor jou. Kies zorgvuldig, want waarom zou je het nuttige niet aan het mooie koppelen? 

Gerelateerde verhalen

Ontdekken

Standard Luik en Club Brugge: Rivalen met Verschillende Trajecten...

Het Belgische voetbalseizoen 2023/2024 bood een boeiende dynamiek tussen twee van de meest bekende...

De opkomst van elektrische herenfietsen

Elektrisch is het nieuwe normaal en dit geldt zeker ook voor fietsen. De laatste...

De onmisbare rol van tolken in internationale communicatie

Communicatie is een cruciaal onderdeel van ons dagelijks leven. Of het nu gaat om...

Koffie als kunst: zo werkt het 

Voor mensen over heel de wereld is koffie drinken een dagelijks ritueel. Voor kunstenaars...

Huidtherapie in Brussel: de mogelijkheden

Brussel is een levendige en diverse stad, en er zijn tal van mogelijkheden voor...

Jouw bucketlist: dingen die je in jouw leven moet...

Het leven is kort en er zijn zoveel dingen te ontdekken en te ervaren....

Populaire Categorie