Spreads of dipsauzen zijn veelzijdig, gemakkelijk en erg lekker. Je hebt gezonde versies zoals groentedips van avocado – guacamole dus – of worteldips. Maar er zijn ook minder gezonde versies zoals een dip met tomaat en mozzarella. Zulke dips en spreads kan je kant-en-klaar kopen in de supermarkt of snel zelf klaarmaken. Je eet ze op je boterham, als side dish bij het hoofdgerecht of als aperitiefhapje. De combinaties van verse ingrediënten zijn eindeloos, wat maakt dat je ook veel keuze hebt en dit niet snel beu geraakt. Klaar voor wat inspiratie?
Verse spreads
Wie graag spreads eet, zal het uitgebreide supermarktassortiment al grondig verkend hebben. Die persoon zal je ook kunnen vertellen dat spreads uit de supermarkt absoluut niet kunnen tippen aan zelfgemaakte spreads. Het gamma in de supermarkt mag er dan wel aantrekkelijk uitzien, toch zitten deze producten doorgaans vol bewaarmiddelen, kleurstoffen en E-nummers waarvan je de betekenis liever niet kent. Dat doet uiteraard afbreuk aan de smaak, iets wat je met verse en zelfgemaakte spreads niet zal voorhebben. Je kan eindeloos combineren en experimenten bij de bereiding van verse dips en spreads. Je hebt enkel een paar basisingrediënten nodig. Klaar om zelf aan de slag te gaan? Neem dan je blender uit de kast en bereid je eigen verse dips. Bij dipsauzen en spreads heb je ook de mogelijkheid om 100 procent vegan te gaan. Daardoor zijn ze fris, voedzaam en – afhankelijk van de ingrediënten – langer bewaarbaar in de koelkast.
Rode spreads
Al eens een spread op basis van linzen geprobeerd? In combinatie met geroosterde paprika, zongedroogde tomaatjes en een handvol basilicumblaadjes maak je straks iedereen jaloers op jouw spread! Lekker op een stukje brood met mozzarella of dip erin met een Italiaans dipstokje. Mag het wat pittiger? Voeg dan een pepertje toe of wat chilikruiden voor een scherpere smaak. Zin in een kaasachtige dip? Edelgist toevoegen is dé perfecte manier om een ‘cheesy effect’ te krijgen. De smaak doet denken aan parmezaan, zonder dat er nog maar één druppeltje koemelk aan te pas is gekomen.
Groene dipsausjes
Mag het nóg gezonder? Kies dan voor bonen als verdikkingsmiddel voor je spread. Gewoon een blik uit de supermarkt volstaat. Even laten uitlekken en klaar. Bonen je je spread lekker smeuïg en bovendien vetarm en lactosevrij. Een prima alternatief voor room of yoghurt en goed voor zij die bijvoorbeeld lactose-intolerant zijn. Voor een heerlijk groene dipsaus kies je groene kruiden zoals basilicum en dille. Goed mengen, een beetje citroensap erbij, een scheut olijfolie, een teentje knoflook, alles de mixer in en mixen maar! In een oogwenk heb je een fantastische dip.